Prešovčania po šiesty raz prekročili prah osemfinále EP

10.11.2008 Celý región

Bratislava 10. novembra (TASR) - Dlhodobý suverén slovenskej mužskej hádzanej z Prešova má už dve kolá pred koncom základnej fázy Ligy majstrov v suchu postupovú povinnosť.
Tatran v nedeľu na poriadne horúcej belehradskej pôde zvládol peklo na tribúnach a triumfom 31:27 si zabezpečil účasť v Pohári víťazov pohárov.
V spoločnosti dvoch špičkových európskych družstiev v D-skupine - nemeckého Hamburgu a dánskej Kodane predpovedali po vyžrebovaní a skončení kvalifikácie papierové prognózy zvyšným dvom účastníkom skupiny - Tatranu a Crvenej Zvezde Belehrad partiu o tretiu priečku rovnajúcu sa osemfinálovej miestenke v Pohári víťazov pohárov. Prešovčanov priame nasadenie do základných skupín pasovalo do pozície favorita, no nervózne prvé meranie síl sa skončilo iba štvorgólovým náskokom a pred odvetou v srbskej metropole tréner Rastislav Trtík prišiel pre zranenia o dve kľúčové postavy celej zeleno-bielej hernej koncepcie - Petra Tumidalského a Alexandra Radčenka.
Samotné stretnutie bolo pre slovenského šampióna skutočným pekelným testom. Plnú hlavu starostí s divákmi nemali len organizátori, ale aj rozhodcovia a delegát duelu, ktorí museli súboj párkrát prerušiť. "Usporiadatelia dostali varovanie od polície, že na zápas sa chystá aj tvrdé jadro futbalových fanúšikov a aj preto nám odporučili, aby sme pre istotu náš klubový autobus preparkovali preč od haly. Počas zápasu sa hralo síce v skvelej kulise, ale na tribúne sa objavili aj petardy a svetlice a našim hráčom domáci fanúšikovia pobrali z lavičky veci, ktoré potom hádzali na palubovku. Našťastie však k žiadnemu fyzickému kontaktu neprišlo, " komentoval dramatický nádych prešovského vystúpenia konateľ klubu a hlavný mecenáš Miloslav Chmeliar, ktorý potvrdil, že v najbližšom výplatnom termíne hráči na svojich páskach uvidia aj rozdelenú polmiliónovú prémiu za 3. priečku v skupine.
Krídelník Radoslav Kozlov si aj napriek divokosti domácich v hľadisku odniesol prevažne pozitívne zážitky. "Samozrejme, že nikto nemohol čakať, že sa k nám domáci priaznivci budú správať priateľsky, ale stretnutie sa hralo vo fantastickej atmosfére a pre väčšinu z nás to bol zážitok na celý život, či kariéru, navyše umocnený tým, že sme zvíťazili, " tvrdil Kozlov, ktorý na duel nastúpil po ochorení, no aj tak si už pri viacgólovom náskoku v závere proti deväťnásobnému srbskému majstrovi dovolil aj zopár povestných streleckých kúskov, vrátane efektného gólu po zadovke z náskoku.
Hlboký výdych mohol spraviť po úspešnom zápase najmä nový prešovský kouč Trtík, ktorý si tak môže odfajknúť splnenie prvej veľkej misie od svojho nástupu do funkcie. "Z hľadiska nášho výkonu a nášho sebavedomia si asi trochu viac vážim extraligové víťazstvo v Považskej Bystrici, no tento triumf mal pre nás obrovský význam, " zdôraznil. Prešov zaznamenal už šiesty postup do osemfinále niektorej z európskych klubových súťaží - najcennejšia je zatiaľ osemfinálová účasť v Lige majstrov zo sezóny 2004/05 za éry Petra Hatalčíka a neskôr Jurija Žuravľova.
Pre slovenskú hádzanú sa prešovské víťazstvo v Belehrade nieslo v symbolike dvoch strán jednej mince. Líce bolo pozitívne v tom, že nový slovenský majster, ktorý na jar vzíde z finálovej série, sa opätovne v budúcej sezóne LM vyhne náročnej kvalifikácii. A rub bol prinajmenšom smutný v tom, že viaceré opory prešovského tímu na čele s kanonierom Radovanom Pekárom zostávajú mimo reprezentácie pre obojstrannú neochotu nájsť opäť spoločnú reč s trénerom národného tímu Zoltánom Heisterom.
 

Vyberte región